Mountainbiken in de Belgische Ardennen

Mountainbiken is een uitdagende sport die je bovendien dichter bij de natuur brengt. Of je nu een fervent mountainbiker bent of slechts een beginneling, mountainbiken is een spannende ervaring. Toch kan het zijn dat je als ervaren mountainbiker het gevoel krijgt dat je alle routes in Nederland al op je duimpje kent.

Gelukkig kennen wij enkele nieuwe, uitdagende mountainbikeroutes die je honger waarschijnlijk wel kunnen stillen. Onze zuiderburen hebben immers een prachtig heuvellandschap dat uitermate geschikt is om te verkennen met de mountainbike.

Belgische Ardennen

In het zuidoosten van België liggen de Belgische Ardennen. De Ardennen vormen een bosrijk heuvellandschap in Wallonië, het Franstalig gebied van België. Je kan er genieten van het prachtig natuurlandschap met zijn vele riviertjes of een bezoek brengen aan de pittoreske dorpjes of betoverende kastelen. Het gevarieerde landschap van de Belgische Ardennen is uitermate geschikt voor een goede mountainbiketocht.

Bovendien liggen de Ardennen op slechts enkele uurtjes rijden van Nederland en kan je er naast mountainbiken ook veel andere dingen doen. Kajakken op de Ourthe of Maas, deelnemen aan een survivaltocht of lekker wandelen, er is altijd wel iets te beleven. Een bezoek aan de Belgische Ardennen is dus zeker de moeite waard!

Mountainbikeroutes in de Ardennen

Er zijn verschillende mooie MTB routes Ardennen voor zowel beginnende mountainbikers als voor de gevorderden. Er zijn zelfs gezinsvriendelijke mountainbikeroutes die je met kinderen kan rijden. Verkies je een single track of ga je liever voor de pittige klim? Er is voor ieder wat wils.

Rondje Sy – 25km

Deze mountainbikeroute is een ideale route voor beginners of gezinnen met kinderen. Je vertrekt vanaf Outdoor Camping Barvaux en fietst eerst een vlak stuk langs de rivier wat je de kans geeft om de kuiten eerst even op te warmen. Daarna gaat de route verder richting Palogne. Vanaf hier kan je de gele mountainbikeplaatjes volgen. Na een klim fiets je een tijdje op het plateau boven het dorpje Sy. Daarna komt een pittige afdaling die je door Sy leidt, wat overigens voldoende eet- en drinkgelegenheden biedt voor een kleine pauze. De route gaat verder langs de rivier, terug richting het vertrekpunt.

Route 6: 2.0. editie – 31km

Verwacht onverharde paden, een serieuze hellingsgraad en verzuurde kuiten. Deze mountainbikeroute is geschikt voor de gevorderde mountainbiker. De tocht begint met een zig zag berg achter Bomal, wat meteen een leuk zicht geeft op Strava. Vervolgens zal je de Col de Rideux onverhard beklimmen met als kers op de taart een single track in het bos van Weris.

Rondje Beffelyhills – 45km

Deze prachtige, onverharde mountainbikeroute gaat recht door het dorpje Beffe. Neem zeker en vast voldoende tijd voor deze route, want je klimt tot op 868 meter hoogte. Het is een pittige route, dus een goede conditie is vereist. Halverwege de tocht kom je voorbij brasserie Beffelyhills waar je een welverdiende pauze kan nemen.

Survivaltips voor een mountainbiketocht in de Belgische Ardennen

Zo, je bent klaar om te vertrekken voor een zalig MTB Ardennen weekend. We geven je graag nog enkele survivaltips mee om ervoor te zorgen dat jij je tripje zeker overleeft!

Kijk naar je doel

De Belgische Ardennen vormen een heuvelrijk landschap met veel bulten, putten, onverharde paden en scherpe bochten. Kijk steeds goed naar waar je heen wilt en laat je niet verrassen door een ree of wild zwijn op je pad. Probeer voorbij eventuele obstakels te kijken en recht op je doel af te fietsen.

Neem meer mee dan een waterbidon

Ondanks dat er verschillende dorpjes gelegen zijn in de Ardennen, is het aangeraden om een survivalkitje mee te nemen. Hiermee bedoelen we: een reservebandje, fietspomp, je bankpas, identiteitskaart en een energierijke snack. Je weet maar nooit hoelang je onderweg bent en wat je onderweg zoal kan tegenkomen. Je zal niet om elke kilometer een winkel vinden en als je er al eentje vindt is de kans erg groot dat je Frans moet spreken.

Geniet, geniet, geniet

De Belgische Ardennen zijn prachtig. Geniet van het betoverende uitzicht en maak er een leuk weekend van. En vergeet zeker niet om jezelf af en toe te hydrateren in één van de lokale cafeetjes.

Het bericht Mountainbiken in de Belgische Ardennen verscheen eerst op Ride it!.