5 tips om in vorm te raken met weinig tijd

Oei. Je fietsmaatjes trainen hartstikke veel en de datum van de toertocht die je gaat rijden, komt steeds dichterbij. En je hebt zo weinig tijd om te trainen. Hoe moet dat nu? Nou, heel simpel. In dit artikel vind je 5 handige tips om met weinig tijd toch in vorm te komen. Zo gaat het toch nog helemaal goedkomen met je conditie.

1. Koop een fietstrainer

Een ideale manier om je spaarzame tijd optimaal te benutten is door indoor te fietsen. Het advies luidt dan ook: ga een fietstrainer kopen. Het is een behoorlijke eenmalige investering, maar de kans is klein dat je er spijt van gaat krijgen.

Een fietstrainer heeft namelijk twee grote pluspunten. Je doet dit thuis, dus ben je niet afhankelijk van weer, tijd en anderen. En er zijn uitstekende trainingen op een fietstrainer te doen. Je kunt deze trainingen zelf maken, of een programma zoals Zwift gebruiken.

2. Intervallen

Gebruik je tijd goed. Door twee keer per week een intervaltraining te doen, word je snel sterker. Deze training is niet zo leuk om te doen, maar helpt je enorm tijdens toertochten of ritten met je fietsmaatjes waarin het even wat sneller gaat.

Een intervaltrainingen duurt 45 minuten tot anderhalf uur. In de training wissel je tempoblokjes af met langere perioden van rust. Voor een intervaltraining is het aan te raden om een hartslagmeter en/of vermogensmeter te hebben.

3. Variatie

Profs trainen volgens het 80-20 principe. Dit houdt in dat je 80 procent van de tijd rustig rijdt en de overige 20 intensief. Nu heb je natuurlijk minder tijd dan professionele wielrenners, dus hoef je niet naar dit percentage te kijken.

Toch is het echt niet nodig om alleen maar te knallen. Rustige ritjes helpen voor je herstel en werken zeer ontspannend. Een tip is om eens zonder fietscomputer op pad te gaan. Het is lekker om eens niet te worden afgeleid door je snelheid, of juist het gebrek daaraan.

4. Doe iets anders

Tip nummer 4 sluit een klein beetje aan bij de eerste en is een andere manier om optimaal gebruik te maken van vrije momenten. Squats, core stability, planking. Stuk voor stuk oefeningen waar jij als fietser veel aan hebt. Deze oefeningen zijn makkelijk in te plannen en uit te voeren. Voordat je gaat werken, in je lunchpauze of na het avondeten. Je bent volledig vrij in deze trainingen.

5. Een lange duurtraining

Het is waar, je hebt weinig tijd. Maar als je binnenkort een toertocht gaat rijden of je wilt lange ritten met je fietsmaatjes doen, ontkom je niet aan een lange duurtraining. Een keer per week is al genoeg. En als het lastig in te plannen is met je gezin of je werk, moet je een beetje creatief zijn. Waarom niet een keer om 5 uur ’s nachts vertrekken? Lampjes op je fiets en een zijn met de natuur. Het is een bijzonder moment om samen met de natuur wakker te worden.

Het bericht 5 tips om in vorm te raken met weinig tijd verscheen eerst op Ride it!.